D-Rakennekosteus
Sertifioitu rakenteiden kosteuden mittaaja ja lämpökuvaaja

Miksi kylpy- tai pe­su­huo­neen lattian kuivaus suihkun käytön yh­tey­des­sä on kesällä vieläkin tär­keäm­pää kuin talvella?

Kolme esi­merk­ki­ta­paus­ta:

  1. Kerrostalon vanha laatoitettu kylpyhuone, jossa on poistettu kylpyamme. Silloin lattia pitää lastalla pyyhkiä ja kuivata aina välittömästi, koska todennäköisesti kosteussulku / vedeneriste puuttuu remontoimattomasta tilasta
  2. Painovoimainen ilmanvaihto ilman lattialämmitystä: ainakin kesäisin kuivattava heti. Jos päivittäiskäyttäjiä on kaksi tai useampia niin myös talvisin. VAROITUS! kylmänä vuoden aikana ilmanvaihto voi toimia väärin päin eli poistohormilta ”putoaakin” sisään päin huonetilaan kylmää ilmaa. Jos näin, niin yhteys (kerrostaloasukkaan tapauksessa) huoltoyhtiöön, jotta tarkastaa asian tilan, tai omakotitaloon asennetaan riittävä määrä kor­vausil­man­vent­tii­lei­tä
  3. Painovoimainen ilmanvaihto lattialämmityksellä. Jos lattialämmityksen vuoksi lattia kuivuu (nyrkkisääntö) pinnaltaan alle puolessa tunnissa ja kph:n peili alle 10 minuutissa riittää pelkkä laadukkaalla lastalla pyyhintä.
Miksi kylpyhuoneen lattian kuivaaminen suihkun jälkeen on kesällä tärkeämpää kuin talvella?


Asiaan vaikuttaa myös muu kosteustuotto, kuten pesukoneen käyttö, ruoanlaitto, tilan/tilojen henkilömäärä ja ns. ilmanvaihtoluku.

Asunnon arvoon myyntihetkellä vaikuttaa isolla painoarvolla kylpyhuoneen kunto. Omat pienet ”rutiini”kuivaustoimet vaikuttavat siihen yllättävän paljon! Pilkulliset nurkkasaumat ja myyntihetken kartoitusten antamat, turhat  kosteat lukemat voivat saada ostajaehdokkaan perumaan ostoaikeensa.

Kesäaikaan ulkoilman ja sitä kautta asuntoon tulevan korvausilman absoluuttinen kosteus on huomattavasti korkeampi kuin talvella.

Tekijä © Jari Suominen D-Rakennekosteus T:mi, puh. 050 358 2200