Pintakosteusmittauksella eli kosteuskartoituksella saadaan usein kosteita kohtia esiin. Onko se kosteusvaurio vai ei?
Jos pintakosteuskartoituksella löydetyt kosteat kohdat eivät ole kosteusvaurio, vaan klinkkerilaatan alainen kiinnityslaastikosteus eli pintakosteus, kuinka nopeasti pintakosteus saadaan kuivattua koneellisesti? Riittääkö esim. auton lämpöpuhallin lattiakaivon viereen asennettuna?
Alkuun on selvitettävä onko vedeneristys asennettuna, kuka sen on asentanut ja milloin. Onko olemassa esim. taloyhtiön dokumentointia asennustyöstä. Onko tietoa ns. kapillaarikosteuden siirtymisriskistä? Jälkimmäinen on jopa todennäköinen, jos esim. alapohjan alta puuttuu kosteuden siirtymisen katkaiseva ainekerros. Kuinka vanha on viemäröinti ja onko lattiakaivon säädösten mukaisesta asennuksesta tieto? Ainahan ei esim. maanvaraisten tai kellarissa olevien lattianurkkien taakse päästä katsomaan.
Vastaremontoiduista kylpyhuoneista pitäisi olla raporttitieto esim. mahdollisen uusvalun betonilaadusta, valupaksuudesta ja että dokumentoidut kosteusmittaukset osoittivat valun riittävän kuivaksi vedeneristystyötä varten.
Esim. kylpyhuonelattian kuivaaminen, kun laattojen alla on kosteutta muttei kosteusvauriota, joka tarkoittaisi kosteuden ulottumista rakenteisiin:
Silloin kun on todennäköistä, että rakenteessa on vedeneristeen puuttumisesta, vaurioista, asennusvirheestä tai muista seikoista johtuva kosteusvaurio. Välillä kuivaamista voi myös edeltää käyttövesi- ja/tai lämmönjakovesipiirien uusinta niiden heikon kunnon vuoksi. Kosteusteknisen toimivuuden varmistus, joka vaatii alan ongelmiin perehtynyttä suunnittelijaa, on muistettava.
Tekijä © Jari Suominen D-Rakennekosteus T:mi, puh. 050 358 2200