Kylpy- tai pesuhuoneen ns. pintakosteuden kuivaamisaika

Usein saadaan pintakosteusmittauksella eli kosteuskartoituksella kosteita kohtia esiin. Onko se kosteusvaurio vai ei?
Jos ei ole kosteusvaurio, vaan klinkkerilaatan alainen kiinnityslaastikosteus eli pintakosteus, kuinka nopeasti pintakosteus saadaan kuivattua koneellisesti? Riittääkö esim. auton lämpöpuhallin lattiakaivon viereen asennettuna?

 

Taustaselvitystä. Olisiko kosteusvaurio todennäköinen?

Alkuun on selvitettävä onko vedeneristys asennettuna, kuka sen on asentanut ja milloin. Onko esim. taloyhtiön dokumentointi asennustyöstä. Onko tietoa ns. kapillaarikosteuden siirtymisriskistä? Jälkimmäinen on jopa todennäköinen, jos esim. alapohjan alta puuttuu kosteuden siirtymisen katkaiseva ainekerros. Kuinka vanha on viemäröinti ja onko lattiakaivon säädösten mukaisesta asennuksesta tieto? Ainahan ei esim. maanvaraisten tai kellarissa olevien lattianurkkien taakse päästä katsomaan.

Vastaremontoiduista kylpyhuoneista pitäisi olla raporttitieto esim. mahdollisen uusvalun betonilaadusta, valupaksuudesta ja että dokumentoidut kosteusmittaukset osoittivat valun riittävän kuivaksi vedeneristystyötä varten.

Kuinka kauan pintakosteus kestää kuivua?

Esim. kylpyhuonelattian kuivaaminen, kun laattojen alla on kosteutta muttei kosteusvauriota, joka tarkoittaisi kosteuden ulottumista rakenteisiin:
– lattian klinkkerilaattojen koon ollessa 10 x 10 cm ammattitason laitteella kuivaaminen esim. Gann B50-anturin arvosta 100/199 (kostea)  arvoon alle 80/199 (kuiva) kestää yleensä vähintään 3 viikkoa, vaikka lämpötilaa nostetaan  +70 °C asti sitä ajastimella jaksoittain laskien n. 40 °C:een
– ilman kuivainta on kokeellisesti päästy pelkästään lattianurkistaan kostuneille kylpyhuoneille tulokseen noin 2 vuotta, kun on sen ajan lattianurkan silikoni  kokonaan poistettuna ja kylpyhuone täysin käyttämättömänä. Eli suomeksi sanottuna  ”ei koskaan” — varsinkin jos laattakoko on suuri eli haihtumispinta-ala pieni.

Kannattaako pintakosteuden kuivaaminen?

– riskit on otettava huomioon: liiallinen lämpötilan nousu voi vaurioittaa vedeneristettä: riittävä kohdistettu puhallus lämmitystauon aikana tehostaa kuivumista ja alentaa lämpötilaa varsinkin, jos se nousisi infrapunakuivaimella yhtäjaksoisesti käytettynä liian korkeaksi.
– onko pieniä lapsia perheessä? Jos on, ei ole helppoa pitää viikkoja ainakaan talon ainoata kylppäriä kuivaamistyömaana.
– jos kuivausalueeseen kuuluu muovinen lattiakaivo, se on suojattava liikalämmöltä.
– jos sattuu vuosiloma kuivaamisen aikoihin,  lämmitys/ välituuletus on kunnolla kontrolloitu ja halutaan saavuttaa tila, että mahdollinen vaalea nurkkasilikoni ei jatkossa pilkkuunnu, voi silloin kannattaa. Mutta ei mielestäni muuten.

Kosteudenosoittimella todettu kosteusvaurio klinkkereiden alta

Milloin on pakko kuivata?

Silloin kun on todennäköistä, että rakenteessa on vedeneristeen puuttumisesta, vaurioista, asennusvirheestä tai muista seikoista johtuva kosteusvaurio.  Välillä kuivaamista voi myös edeltää käyttövesi- ja/tai lämmönjakovesipiirien uusinta niiden heikon kunnon vuoksi. Kosteusteknisen toimivuuden varmistus, joka vaatii alan ongelmiin perehtynyttä suunnittelijaa, on muistettava.

Tekijä © Jari Suominen D-Rakennekosteus T:mi, puh. 050 358 2200

Lisää tietoa kosteusmittauksista toisella nettisivustollamme, jossa myös yhteydenottolomake.

 Sertifikaattilinkit:

Rakenteiden kosteuden mittaajan sertifikaatti

Lämpökuvauksen tekijän sertifikaatti